Sakkarin Nedir?

Sakkarin Nedir?, Sakkarini merak mı ediyorsunuz? Yalnız değilsin. Düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcılar hakkındaki çelişkili bilgiler yeni zirvelere ulaşıyor gibi görünüyor, bu nedenle gerçekleri her yerde aradık. İşte sakarin üzerindeki düşüş.

Sakkarin nedir?

Sakkarin, kökleri 19. yüzyıla kadar uzanan orijinal sıfır kalorili tatlandırıcıdır. 1870’lerde Maryland, Baltimore’daki Johns Hopkins Üniversitesi’nde araştırmacı olan Constantine Fahlberg tarafından keşfedildi. Sakkarin, 1900’den beri yiyecek ve içecekleri tatlandırmak için kullanılmaktadır. Günümüzde sakarin, Equal® Saccharin, Sugar Twin® ve Sweet’N Low® gibi markalar tarafından masa üstü tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.

Sakkarinin şekerden farkı nedir?

Hem sakarin hem de şeker tatlı bir tat sağlar. Bununla birlikte, sakarin şekerden 200-700 kat daha tatlıdır, bu nedenle şekerle aynı düzeyde tatlılık sağlamak için çok az miktarda gereklidir. Ayrıca sakarin kalorisizdir, şeker ise gram başına dört kalori sağlar. Şeker tükettiğimizde, vücudumuz onu glikoz ve fruktoza ayırır, ihtiyaç duyduğu kadarını enerji için kullanır ve geri kalanını ileride kullanmak üzere çeşitli biçimlerde depolar. Aksine, sakarin tükettiğimizde vücudumuz onu parçalamaz veya enerji için kullanmaz. Bunun yerine, sakarin vücuttan değişmeden geçer ve bu süreçte kalori sağlamaz.

Sakkarin güvenli midir?

Evet, sakarin tüketmek güvenlidir. ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından ABD gıda tedarikinde kullanılmasına izin verilen sekiz düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcıdan biridir.

FDA’ya ek olarak, Avrupa Komisyonu’nun Gıda Bilimsel Komitesi (şu anda Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi olarak bilinen SCF) ve Gıda Katkı Maddeleri Ortak FAO/WHO Uzman Komitesi (JECFA) gibi önde gelen küresel sağlık otoriteleri sakarinin şu sonuca varmıştır: insan tüketimi için güvenli. Sakkarinin güvenliği Japonya Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı tarafından da onaylanmıştır; Gıda Standartları Avustralya Yeni Zelanda; ve Sağlık Kanada. Dünya çapındaki hükümet ve sağlık kuruluşlarının vardığı sonuçlara göre, sakarinin 100’den fazla ülkede kullanımına izin verilmiştir.

Bu sakarin onaylarının çoğu, 1970’lerde sakarin tüketmenin güvenliğiyle ilgili endişelerin ortaya çıkmasından sonra geldi. O zamanki ilk çalışmalar, sakarinin erkek sıçanlarda mesane kanseri ile bağlantılı olduğunu ve benzer şekilde insanları etkileyebileceğini ileri sürdü. Ancak sonraki araştırmalarda sakarinin insanlarda kansere neden olmadığı belirlendi, çünkü sakarin tüketiminden kanser gelişiminden sorumlu biyolojik mekanizmalar farelere özgüdür ve insan vücuduna uygulanmaz.

Kanser araştırmaları ve sakarin gibi düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcıların tüketimi hakkında daha fazla bilgi için American Cancer Society ve National Cancer Institute’u ziyaret edin.

Biliyor musunuz?

Yaygın sofra tatlandırıcılarının farklı renklerinin arkasında bir amaç olduğunu biliyor muydunuz? Bilgi sahibi olanlar için, farklı renkteki paketler, tercih ettiğiniz tatlandırıcı türünü hızlı bir şekilde belirlemenizi ve seçmenizi kolaylaştırır. En çok şeker paketlerinin rengine aşina olabilirsiniz: Beyaz paketler sofra şekeri, kahverengi paketler ise ham şeker içerir. Ancak düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcı paketlerinin de tutarlı bir renk kodu vardır: Pembe paketler sakarin içerir, mavi paketler aspartam içerir, yeşil paketler stevia tatlandırıcılar içerir ve sarı paketler sukraloz içerir.

Sakkarin ile ilgili sonuç nedir?

Sağlıklı bir beslenme modeli, porsiyon boyutları ve çeşitli yiyecek ve içeceklerin tüketimi konusunda dikkatli olmayı vurgular. Sakkarin, sağlıklı bir beslenme düzeninde gerekli değildir, ancak tatlılıktan ödün vermek zorunda kalmadan ilave şekerlerden kalori tüketimini azaltmak isteyenler için güvenli bir seçenektir.

Bir yanıt yazın