Laktik Asit | Gıda Kalite %80 (E270, Süt Asidi)
Laktik asit veya laktat, laktat dehidrojenaz tarafından piruvattan fermantasyon sırasında üretilir. Bu reaksiyon, laktik asit üretmenin yanı sıra, daha sonra enerji kaynağı adenozin trifosfat (ATP) üretmek için glikolizde kullanılan nikotinamid adenin dinükleotidi (NAD) de üretir.
Bu asit laktat ile aynı anlamda kullanılabilmektedir. Laktat, laktik asidin sodyum ve potasyum tuzu olarak tanımlanabilir.
Laktik Asit Tanımlayıcı Bilgiler
- CAS Numarası : 50-21-5
- Beilstein Referansı : 1720251
- ChemSpider : 96860
- EC Numarası : 200-018-0
- PubChem ID : 612
Laktik Asit Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri
- Kimyasal Formülü : C3H6O3
- Molar Kütle : 90.078 g·mol−1
- Dış Görünüş : Renksiz
- Koku : Kokusuz
- Yoğunluk : 1,2 g/cm3
- Erime Noktası : 18 °C (64 °F; 291 K)
- Kaynama Noktası : 122 °C (252 °F; 395 K) @ 15 mmHg
- Suda çözünürlük ? : —
- Çözünürlük : —
- Buhar Basıncı : —
- Asitlik : 3.86
- Viskozite : —
Laktik Asit Kullanım Alanları
- Gıda işletmelerinde ve gazlı içeceklerde aroma verici ve koruyucu olarak sentetik laktik asit kullanılmaktadır.
- Laktik asit, cilt yüzeyindeki eski, donuk hücreleri bir arada tutan bağları çözerek (eksfoliasyon) ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Laktik asit aynı zamanda hücre dönüşümünün daha hızlı gerçekleşmesini sağlar ve cildinizin eski hücreleri atıp yenileriyle değiştirdiği (hücre yenilenmesi) süreçleri uyarır. Sonuç olarak, laktik asit size daha parlak, pürüzsüz ve yumuşak bir cilt verir.
- Laktik asit süt ürünlerinde asitliği ayarlamak için kullanılır. Asitliği düşük olan sütlerin asitliğini dengelemek amacı ile kullanılır.
- Laktik asit ile asetik asit bir bileşimi salatalar ve salata sosları içinde iyi bir koruyucu unsur dur.
- Laktik asit eczacılık sektöründe damla ve şurup şeklinde kullanılmaktadır.
- Sentetik laktik asit ise genelde gıda sektörünün dışında sanayi olarak deri tabaklanmasında yünlerin boyanmasında plastik, solvent, mürekkep, ve laklar da ham madde olarak kullanılmaktadır.
- Laktik asidin L formülü inşaat sektöründe betonun asitlik derecesini ayarlamada sitrik aside göre etkisi daha uzun sürmektedir. Bu yüzden inşaat sektöründe de kullanılır.
Laktik Asit Tarihçesi
İsveçli kimyager Carl Wilhelm Scheele, 1780’de ekşi sütten laktik asidi izole eden ilk kişiydi. Adı, “süt” anlamına gelen Latince lac kelimesinden türetilen lakt birleştirici formu yansıtır. 1808’de Jöns Jacob Berzelius, efor sırasında kaslarda laktik asidin (aslında l-laktat) da üretildiğini keşfetti. Yapısı 1873 yılında Johannes Wislicenus tarafından kurulmuştur.
1856’da Lactobacillus’un laktik asit sentezindeki rolü Louis Pasteur tarafından keşfedildi. Bu yol ticari olarak 1895 yılında Alman eczane Boehringer Ingelheim tarafından kullanıldı.
2006’da küresel laktik asit üretimi yıllık ortalama %10’luk bir büyümeyle 275.000 tona ulaştı.
Laktik Asit Üretimi
Laktik Asit, endüstriyel olarak karbonhidratların bakteriyel fermantasyonu veya asetaldehitten kimyasal sentez yoluyla üretilir.
2009 itibariyle, laktik asit ağırlıklı olarak (%70-90) fermantasyon yoluyla üretildi. 1:1 d ve l stereoizomer karışımından veya %99,9’a kadar l-laktik asit içeren karışımlardan oluşan rasemik laktik asit üretimi, mikrobiyal fermantasyon ile mümkündür. Fermantasyon yoluyla endüstriyel ölçekte d-laktik asit üretimi mümkündür, ancak çok daha zordur.
Kimyasal Üretimi
Rasemik laktik asit, asetaldehitin hidrojen siyanür ile reaksiyona sokulması ve elde edilen laktonitrilin hidrolize edilmesiyle endüstriyel olarak sentezlenir. Hidroliz hidroklorik asit ile yapıldığında, yan ürün olarak amonyum klorür oluşur; Japon şirketi Musashino, bu yoldaki son büyük laktik asit üreticilerinden biridir. Diğer başlangıç malzemelerinden (vinil asetat, gliserol, vb.) katalitik prosedürler uygulanarak hem rasemik hem de enantiopür laktik asitlerin sentezi de mümkündür.
Laktik Asit Fiyatı
Laktik Asit Fiyatı, dünyanın her yerinde anlık ve bölgesel olarak değişkenlik göstermektedir. Güncel fiyat için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Laktik Asit Satışı (Yasal İzinler, Paketleme Vs.)
Laktik Asit Satışı, herhangi bir kısıtlama veya yasal izne tabii değildir.
Laktik Asit Satışı, firmamız hem yerli Laktik Asit hem de ithal Laktik Asit satışını yapmaktadır.
Güncel Laktik Asit ürün bilgisi ve satışı için lütfen bizimle telefon. +90 850 242 0040 veya e-posta. info@dolarkimya.com.tr üzerinden iletişime geçiniz.
Laktik Asit Zararları
Laktik asidin daha hafif doğasına rağmen, yine de güçlü bir AHA olarak kabul edilir.
“Soyulma” etkileri, cildinizi güneşin ultraviyole (UV) ışınlarına karşı daha savunmasız hale getirir, bu nedenle güneş kremi çok önemlidir. Her sabah güneş koruyucu uyguladığınızdan emin olun ve gün boyunca ihtiyaç duydukça yeniden uygulayın.
Zamanla, korumasız güneşe maruz kalmak daha fazla yaşlılık lekesine ve yara izine neden olabilir. Cilt kanseri riskinizi bile artırabilir.
Laktik asit kabukları ayrıca tahrişe, kızarıklığa ve kaşıntıya neden olabilir. Bu etkiler genellikle hafiftir ve cildiniz ürüne alıştıkça düzelir. İlk birkaç uygulamadan sonra yan etkileriniz devam ederse, kullanmayı bırakın ve doktorunuza görünün.
Aşağıdakilere sahipseniz laktik asit kabuğu kullanmamalısınız:
- egzama
- sedef hastalığı
- gül hastalığı
Doğal olarak daha koyu bir cildiniz varsa, kullanmadan önce doktorunuzla veya dermatologunuzla konuşun. Kimyasal peeling hiperpigmentasyon riskinizi artırabilir.
Laktik Asit İlk Yardım Tedbirleri
Genel ilk yardım müdahaleleri :
Şüphe durumunda veya kalıcı semptomlarda, her zaman bir doktora danışın. Kirlenmiş olan giysilerinizi hemen çıkarınız.
Bilinci yerinde olmayan bir kişiye asla ağızdan bir şey vermeyin. Acil göz yıkama yakınında fıskiyeler ve güvenlik duşları bulunmalıdır.
Solunması halinde ilkyardım müdahaleleri : Kişiyi temiz havaya çıkarın ve rahat nefes alması için rahat tutun. Eğer semptomlar
devam ederse bir doktor çağırın.
Ciltle temas etmesi halinde ilkyardım müdahaleleri : Ciltle teması halinde, kirlenmiş tüm giysilerinizi hemen çıkarın ve
hemen bol su ve sabunla yıkayınız. Tıbbi yardım alın.
Göz temasından sonra ilkyardım müdahaleleri : Gözle teması halinde, hemen temiz su ile 10-15 dakika yıkayın.
Varsa ve çıkarması kolaysa, kontakt lensleri çıkarın. Durulamaya devam edin.
Tahriş devam ederse: Tıbbi tavsiye/müdahale alın.
Yutulması halinde ilkyardım müdahaleleri : Yutulması halinde, ağzı su ile çalkalayın (sadece kişinin bilinci yerindeyse). Asla
bilinci yerinde olmayan bir kişiye ağızdan herhangi bir şey vermeyin. Bir zehir merkezini arayın veya kendinizi iyi hissetmiyorsanız doktora gözükün.