Sodyum Asetat Trihidrat (E262)

Sodyum Asetat Trihidrat (E262), halk arasında “Sıcak buz” olarakta bilinen Asetik asidin sodyum tuzudur. Isınarak sıvılaşabilen bu renksiz erimiş tuzun geniş bir kullanım alanı vardır.

Diyaliz çözeltilerinde sodyum iyonları kaynağı olarak ve sistemik ve idrar alkalileştirici, idrar söktürücü ve balgam söktürücü olarak kullanılan asetik asidin trihidrat sodyum tuzu.

Sodyum Asetat Trihidrat Tanımlayıcı Bilgiler

  • CAS Numarası : 6131-90-4
  • Beilstein Referansı : 3595639
  • ChemSpider :
  • EC Numarası :
  • PubChem ID : 23665404

Sodyum Asetat Trihidrat Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

  • Kimyasal Formülü : C2H3NaO2
  • Molar Kütle : 82.034 g·mol−1
  • Dış Görünüş : Beyaz erimiş toz
  • Koku : Sirke (asetik asit) kokusu
  • Yoğunluk : 1,45 g/cm3 (20 °C, trihidrat)
  • Erime Noktası : 58 °C (136 °F; 331 K) (trihidrat)
  • Kaynama Noktası : 122 °C (252 °F; 395 K) (trihidrat)
  • Suda çözünürlük ? : 32.9 g/100 mL (-10 °C) | 36.2 g/100 mL (0 °C) | 46.4 g/100 mL (20 °C) | 82 g/100 mL (50 °C)
  • Çözünürlük : Alkol, hidrazin, SO2 içinde çözünür.
  • Metanol içinde çözünürlük : 16 g/100 g (15 °C) | 16.55 g/100 g (67.7 °C)
  • Etanol içinde çözünürlük : 5.3 g/100 mL
  • Buhar Basıncı :
  • Asitlik : 51 (20 °C)
  • Viskozite :

Sodyum Asetat Trihidrat Kullanım Alanları

Sodyum asetat, E-numarası E262 verildiğinde, bazen sodyum diasetat, bire bir sodyum asetat ve asetik asit kompleksi şeklinde, bir çeşni olarak yiyeceğe eklenebilir.

Genellikle patates cipslerine tuz ve sirke aroması vermek için kullanılır ve nihai ürüne nem katmadığı için patates cipslerinde sirke yerine kullanılabilir.

Sodyum asetat (susuz), raf ömrünü uzatan bir madde, pH kontrol maddesi olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır.

Düşük konsantrasyonda yemek güvenlidir.

Bir sodyum asetat (asetik asidin temel tuzu) ve asetik asit çözeltisi, nispeten sabit bir pH seviyesini korumak için bir tampon görevi görebilir. Bu, özellikle reaksiyonların hafif asidik bir aralıkta (pH 4-6) pH’a bağlı olduğu biyokimyasal uygulamalarda yararlıdır.

Sodyum asetat ayrıca ısıtma yastıklarında, el ısıtıcılarında ve sıcak buzda da kullanılır. Sodyum asetat trihidrat kristalleri 58–58,4 °C’de (136,4–137,1 °F) erir,kristalleşme sularında çözülür

Erime noktasının üzerinde ısıtıldıklarında ve daha sonra soğumaya bırakıldıklarında, sulu çözelti aşırı doymuş hale gelir. Bu çözelti, kristal oluşturmadan oda sıcaklığına soğuma yeteneğine sahiptir. Isıtma yastığı içindeki bir metal diske bastırılarak, çözeltinin tekrar katı sodyum asetat trihidrat halinde kristalleşmesine neden olan bir çekirdeklenme merkezi oluşturulur. Kristalleşmenin bağ oluşturma süreci ekzotermiktir.[16] Gizli füzyon ısısı yaklaşık 264–289 kJ/kg’dır. Geri döndürülemez kimyasal reaksiyonlara bağlı olanlar gibi bazı ısı paketlerinin aksine, bir sodyum asetat ısı paketi, kristaller tamamen eriyene kadar paketi birkaç dakika kaynar suya batırarak ve paketin yavaş yavaş ısınmasına izin vererek kolayca yeniden kullanılabilir. oda sıcaklığına soğutun.

Bir yanıt yazın