Oksalik Asit (Okzalik Asit)
Oksalik Asit (Okzalik Asit), C2H2O4 kimyasal formülüne sahip “etandioik asit”, “yengeç asidi” olarakta bilinen renksiz, kristalimsi, toksik bir (dikarboksilik asit) organik bileşiktir.
Adını, ilk araştırmacıların oksalik asidi, genellikle odun kuzusu olarak bilinen Oxalis cinsinin çiçekli bitkilerinden izole etmesinden alır. Birçok gıdada doğal olarak bulunur.
Asit mukavemeti açısından asetik asitten çok daha kuvvetlidir. Oksalik asit, di-asit yapısından dolayı metal katyonları için bir kenetleme maddesi olarak da işlev görebilir. Üretilen oksalik asidin yaklaşık %25’i boyama işlemlerinde mordan olarak kullanılmaktadır. Ağartıcılarda, özellikle odun için de kullanılır. Oksalik asidin ana uygulamaları, özellikle pasın çıkarılması için temizleme (kabartma tozunda da bulunur) veya ağartmayı içerir.
Oksalik Asit (Okzalik Asit) Tanımlayıcı Bilgiler
- CAS Numarası : 6153-56-6
- Beilstein Referansı : 385686
- ChemSpider : 946
- EC Numarası : 205-634-3
- PubChem ID : 971
Oksalik Asit (Okzalik Asit) Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri
- Kimyasal Formülü : C2H2O4
- Molar Kütle : 126.065 g·mol−1 (dihidrat)
- Dış Görünüş : Beyaz kristal
- Koku : Kokusuz
- Yoğunluk : 1.653 g·cm−3 (dihidrat)
- Erime Noktası : 101.5 °C (214.7 °F; 374.6 K)
- Kaynama Noktası : —
- Suda çözünürlük ? : 75.5 (15 °C), 95.5 (20 °C)
- Çözünürlük : Etanol içinde : 237 g/L (15°C) | Dietil eter içinde : 14 g/L (15 °C)
- Buhar Basıncı : <0.001 mmHg (20 °C)
- Asitlik : —
- Viskozite : —
Oksalik Asit (Okzalik Asit) Kullanım Alanları
- Oksalik asidin ana uygulamaları, özellikle pasın (demir kompleksleştirici ajan) çıkarılması için temizleme veya ağartma içerir. Pas sökücü maddelerdeki faydası, ferrik demir, ferrioksalat iyonu ile kararlı, suda çözünür bir tuz oluşturmasından kaynaklanmaktadır.
- Oksalik asit, bazı diş beyazlatma ürünlerinde bulunan bir bileşendir.
- Üretilen oksalik asidin yaklaşık %25’i boyama işlemlerinde mordan olarak kullanılacaktır.
- Ayrıca ağartıcılarda, özellikle odun hamuru için ve pas giderme ve diğer temizlik için, kabartma tozunda ve silika analiz cihazlarında üçüncü bir reaktif olarak kullanılır.
- Oksalat kristalleri ile kaplanmış bal arısı: Oksalik asit, bazı arıcılar tarafından parazitik varroa akarına karşı akar öldürücü olarak kullanılır.
- Açık renkli seramikler üretmek için kaolinit gibi killerden demiri çıkarmak için seyreltik oksalik asit çözeltileri (0,05–0,15 M) kullanılabilir.
- Oksalik asit mineralleri temizlemek için kullanılır.
- Oksalik asit bazen sülfürik asitle veya sülfürik asit olmadan alüminyum anotlama işleminde kullanılır.Elde edilen kaplamalar sülfürik asit eloksalına göre daha incedir ve daha düşük yüzey pürüzlülüğü sergiler.
- Oksalik asit ayrıca yaygın olarak bir ahşap ağartıcı olarak kullanılır, çoğunlukla kullanım için uygun seyreltiye kadar su ile karıştırılacak kristal formundadır.
- Oksalik asit ayrıca elektronik ve yarı iletken endüstrilerinde de kullanılmaktadır. 2006 yılında, yarı iletken cihazların imalat sürecinde bakır katmanların elektrokimyasal-mekanik planarizasyonunda kullanıldığı bildirildi.
Oksalik Asit (Okzalik Asit) Nelerde Bulunur?
Oksalik asit, yapraklı yeşillikler, sebzeler, meyveler, kakao, fındık ve tohumlar dahil olmak üzere birçok bitkide bulunan organik bir bileşiktir.
Oksalat, bitkilerde bulunan organik bir asittir, ancak vücudunuz tarafından da sentezlenebilir. Mineralleri bağlar ve böbrek taşları ve diğer sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır.
Bitkilerde genellikle minerallere bağlı olarak oksalat oluşturur. Beslenme biliminde “oksalik asit” ve “oksalat” terimleri birbirinin yerine kullanılmaktadır.
Vücudunuz kendi başına oksalat üretebilir veya yiyeceklerden alabilir. C vitamini de metabolize edildiğinde oksalata dönüştürülebilir .
Oksalik Asit (Okzalik Asit) İçeriği Yüksek Besinler
Oksalatlar hemen hemen tüm bitkilerde bulunur, ancak bazı bitkilerde çok yüksek miktarlar bulunurken bazılarında çok az bulunur .
Hayvansal gıdalar eser miktarda içerir.
Porsiyon boyutları değişebilir; bu, hindiba gibi bazı “yüksek oksalatlı” yiyeceklerin, porsiyon boyutu yeterince küçükse düşük oksalat olarak kabul edilebileceği anlamına gelir. Aşağıda oksalat oranı yüksek (100 g porsiyon başına 50 mg’dan fazla) gıdaların bir listesi bulunmaktadır :
- pancar yaprağı
- Ravent
- ıspanak
- pancar
- pazı
- Hindiba
- kakao tozu
- tatlı patatesler
- yer fıstığı
- şalgam
- Yıldız meyvesi
Oksalik Asit (Okzalik Asit) Tarihçesi
Bitkilerden oksalik asit (yengeç asidi) tuzlarının hazırlanması, en azından 1745’te Hollandalı botanikçi ve doktor Herman Boerhaave’nin tahta kuzukulağı tuzu izole ettiğinden beri biliniyordu. 1773’te İsviçre, Fribourg’dan François Pierre Savary, oksalik asidi kuzukulağı tuzundan izole etmişti.
1776’da İsveçli kimyagerler Carl Wilhelm Scheele ve Torbern Olof Bergman, şekeri konsantre nitrik asitle reaksiyona sokarak oksalik asit ürettiler; Scheele, socker-syra veya såcker-syra (şeker asidi) ile sonuçlanan asit adını verdi. 1784’te Scheele, “şeker asidi” ile doğal kaynaklardan gelen oksalik asidin aynı olduğunu göstermişti.
1824’te Alman kimyager Friedrich Wöhler, siyanojeni amonyakla sulu çözeltide reaksiyona sokarak oksalik asit elde etti. Bu deney, doğal bir ürünün ilk sentezini temsil ediyor olabilir.
Oksalik Asit (Okzalik Asit) Üretimi
Oksalik asit esas olarak vanadyum pentoksit varlığında nitrik asit veya hava kullanılarak karbonhidratların veya glikozun oksidasyonu ile üretilir. Glikolik asit ve etilen glikol dahil olmak üzere çeşitli öncüler kullanılabilir. Daha yeni bir yöntem, oksalik asit diesterlerini vermek için alkollerin oksidatif karbonilasyonunu gerektirir:
4 ROH + 4 CO + O2 → 2 (CO2R)2 + 2 H2O
Bu diesterler daha sonra oksalik aside hidrolize edilir. Yılda yaklaşık 120.000 ton üretiliyor.
Tarihsel olarak oksalik asit, yalnızca talaş üzerinde sodyum veya potasyum hidroksit gibi kostikler kullanılarak ve ardından oksalatın sülfürik asit gibi mineral asitlerle asitleştirilmesiyle elde edildi.Oksalik asit, sodyum formatın bir alkali katalizör varlığında ısıtılmasıyla da oluşturulabilir.
Oksalik Asit (Okzalik Asit) Fiyatı
Oksalik Asit (Okzalik Asit) Fiyatı, dünyanın her yerinde anlık ve bölgesel olarak değişkenlik göstermektedir. Güncel fiyat için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Oksalik Asit (Okzalik Asit) Satışı (Yasal İzinler, Paketleme Vs.)
Oksalik Asit (Okzalik Asit) Satışı, herhangi bir kısıtlama veya yasal izne tabii değildir.
Oksalik Asit (Okzalik Asit) Satışı, firmamız hem yerli Oksalik Asit (Okzalik Asit) hem de ithal Oksalik Asit (Okzalik Asit) satışını yapmaktadır. Güncel Oksalik Asit (Okzalik Asit) ürün bilgisi ve satışı için lütfen bizimle telefon. +90 850 242 0040 veya e-posta. info@dolarkimya.com.tr üzerinden iletişime geçiniz.
Oksalik Asit (Okzalik Asit) Zararları
Oksalat bir kez tüketildiğinde, minerallere bağlanarak kalsiyum oksalat ve demir oksalat gibi bileşikler oluşturabilir. Bu çoğunlukla kolonda meydana gelir, ancak böbreklerde ve idrar yolunun diğer kısımlarında da meydana gelebilir.
Çoğu insanda bu bileşikler daha sonra dışkı veya idrarla atılır .
Bununla birlikte, hassas kişilerde, yüksek oksalatlı diyetler böbrek taşı ve diğer sağlık sorunları riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Böbrek taşlarının çoğu, %76’sı kalsiyum oksalattan oluşur.
Oksalik asidin oral LDLo’su (yayınlanan en düşük öldürücü doz) 600 mg/kg’dır. Ölümcül oral dozun ise 15 ila 30 gram olduğu bildirilmiştir. Oksalik asidin toksisitesi, katı kalsiyum oksalatın çökelmesinin neden olduğu böbrek yetmezliğinden kaynaklanır.
Oksalatın mitokondriyal işlev bozukluğuna neden olduğu bilinmektedir.
Etilen glikolün yutulması, akut böbrek yetmezliğine de neden olabilen bir metabolit olarak oksalik asitle sonuçlanır.
Oksalik Asit (Okzalik Asit) İlk Yardım Tedbirleri
Gözleri en az 30 dakika boyunca bol miktarda suyla yıkayın. Takılmışsa kontakt lensleri çıkarın. Derhal tıbbi yardım alın. Kirlenmiş giysileri hızla çıkarın ve kirlenmiş cildi bol miktarda sabun ve su ile yıkayın.