Yeni kuponlar çok yakında
Açılışıa özel yepyeni kuponlar yakında burada olacak!
? TL
Açılışıa özel yepyeni kuponlar yakında burada olacak!
? TL
Ambalaj Ağırlık | 0,15 kg |
---|---|
Form |
Katı (Toz) |
Marka |
Fufeng |
Menşei |
Çin |
₺39,90Adet
Sadece 7 adet kaldı
Sadece 7 adet kaldı
Monosodyum Glutamat, Gıda Katkı Maddeleri listesinde E621 koduna sahip olup Sodyum Glutamat ve MSG olarak bilinmektedir. Türk Gıda Kodeksinde HS kodu 29224220 olarak bilinmektedir.
MSG ilk olarak 1908’de Japon biyokimyacı Kikunae Ikeda tarafından hazırlandı ve birçok Japon çorbasının temeli olarak kullanılan yenilebilir bir deniz yosunu olan kombu’nun lezzetli tadını izole etmeye ve çoğaltmaya çalışıyordu. Glutamatın lezzet artırıcı olarak kullanımı uzun bir geçmişe sahiptir. Kendine özgü tadı nedeniyle, Japonca “leziz” anlamına gelen “umami” olarak da adlandırılmaktadır. Umami, temel olan dört tat duyusuna (acı, ekşi, tatlı, tuzlu) ek olarak 5. tat olarak kabul görmüştür. Bugün MSG, sirke, yoğurt gibi besinlerin yapımında yüzyıllardır kullanılan doğal fermentasyon yoluyla elde edilmektedir.
MSG, diğer tatların algısını dengeler, harmanlar ve yuvarlar. MSG yaygın olarak kullanılır ve stok (bulyon) küplerinde, çorbalarda, ramenlerde, soslarda, yahnilerde, çeşnilerde, tuzlu atıştırmalıklarda vb. bulunur.
Monosodyum glutamatın ticari üretimi 1909 yılında başladı. Geçmişte hidroliz yöntemiyle üretiliyordu, fakat daha sonra bakteriyel mayalanma kullanılmaya başlandı. MSG kullanıldığında, çiğnenebilirlik ve gıdadan alınan haz arttığından sindirim de kolaylaşmaktadır.
Monosodyum glutamat (MSG), genellikle restoran yiyeceklerine, konserve sebzelere, çorbalara, şarküteri etlerine ve diğer yiyeceklere eklenen bir lezzet arttırıcıdır.
Ayrıca MSG kendinden özel bir lezzet katmaksızın, gıdanın doğal lezzetini kuvvetlendirerek gizli lezzet karakteristiklerini ortaya çıkarmakta, ağızda doluluk ve süreklilik gibi gıdaya özgü kalite karakteristiklerini geliştirmektedir.
Genellikle cips, hazır çorbalar ve bulyonlarda kullanılır.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), MSG’yi genel olarak güvenli olarak kabul edilen bir gıda bileşeni olarak sınıflandırmıştır.
Türk Gıda Kodeksi Renklendiriciler ve Tatlandırıcılar Dışındaki Gıda Katkı Maddeleri Tebliğinde glutamik asit ve tuzlarınınn günlük tüketim miktarı 0.10 g/kg olarak saptanmıştır. Monosodyum glutamanın gıda katkı maddesi olarak kullanılması FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) ve Gıda Teknolojileri Enstitüsü tarafından onaylanmıştır fakat kullanma miktarı her ülkeye göre farklılık göstermektedir.Son zamanalarda tüketici endişesi sonucu yapılan araştırmalarda monosodyum glutamatın akut toksisitesinin düşük olduğu tespit edilmiştir.12 haftanın altındaki bebeklerin mamalarında kullanılmaması önerilmektedir.
Monosodyum glutamatın normal sofra tuzuna (NaCl) göre daha az sodyum içeriğine sahip olmasıyla birlikte az miktarda tuz kullanımında bile monosodyum glumat sayesinde ürünün lezzetinin daha fazla algılanması sağlanmış olur.Sodyum çoğunlukla sofra tuzu olarak bilinen sodyum klorürden(NaCl) alınmaktadır.
Türkiye ‘de tüketilen günlük tuz miktarı tavsiye edilenin yaklaşık 3 katı olduğu tespit edilmiştir ve fazla tuz tüketiminin kan basıncı seviyesini ve kalp-damar hastalıkları riskini arttırdığı bilindiği üzere son zamanlarda gıdalara katkı maddesi olarak eklenen MSG ye yönelik olan ilgi sofra tuzundan daha fazladır.Bunun sebebi ise hem tuz tüketimini azaltmak hemde gıdanın lezzetini korumaktır.
Monosodyum glutamat, 100 yıldan uzun bir süre önce, onu deniz yosunundan türeten ve benzersiz lezzet artırıcı özelliklere sahip olduğunu keşfeden Kikunae Ikeda adlı bir Japon kimyager tarafından keşfedildi. Bu günlerde MSG, FDA’ya göre nişasta, şeker pancarı, şeker kamışı veya pekmezi fermente ederek yapılır.
MSG, domates ve peynir gibi birçok gıdada doğal olarak bulunur. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar tarih boyunca glutamat açısından zengin yiyecekler yediler. Örneğin, Asya toplumundaki tarihi bir yemek, glutamat açısından zengin bir deniz yosunu suyudur. 1908’de Kikunae Ikeda adlı bir Japon profesör bu et suyundan glutamat çıkarmayı başardı ve çorbaya lezzetli tadı glutamatın verdiğini belirledi. Profesör Ikeda daha sonra MSG üretmek için patent başvurusunda bulundu ve ertesi yıl ticari üretim başladı.
Günümüzde deniz yosunu suyundan MSG’yi çıkarmak ve kristalize etmek yerine, MSG nişasta, şeker pancarı, şeker kamışı veya pekmezin fermantasyonu ile üretilmektedir. Bu fermantasyon süreci yoğurt, sirke ve şarap yapmak için kullanılana benzer.
Monosodyum Glutamat Fiyatı, dünyanın her yerinde anlık ve bölgesel olarak değişkenlik göstermektedir. Güncel fiyat için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Monosodyum Glutamat Satışı, herhangi bir kısıtlama veya yasal izne tabii değildir.
Monosodyum Glutamat Satışı, firmamız hem yerli Monosodyum Glutamat hem de ithal Monosodyum Glutamat satışını yapmaktadır.
Güncel Monosodyum Glutamat ürün bilgisi ve satışı için lütfen bizimle telefon. +90 850 242 0040 veya e-posta. info@dolarkimya.com.tr üzerinden iletişime geçiniz.
Ambalaj Ağırlık | 0,15 kg |
---|---|
Form |
Katı (Toz) |
Marka |
Fufeng |
Menşei |
Çin |
Değerlendirme yazabilmek için oturum açmalısınız.
Hesabınız yok mu?
Hesap Oluştur
Değerlendirmeler
Clear filtersHenüz değerlendirme yapılmadı.